De Ontwikkelingspion

Bouwstenenmodel voor leerkrachten en ontwikkelkrachten

Stimuleer evenwicht

Emotioneel evenwicht hangt samen met fysiek evenwicht

Hoe beter je fysiek evenwicht, hoe beter je emotioneel in balans bent. Daarom is *het juist nu* goed om evenwichtsoefeningen te doen.

Hieronder vind je eenvoudige oefeningen. Bij sommige oefeningen, zoals hoofd-knie kun je denken: ‘dit is echt te simpel’. Maar…. als je de oefening doet, merk je direct dat je evenwicht op de proef gesteld wordt. Je kunt één oefening gerust 6 weken lang doen. En merken hoe je vooruit gaat. Afwisselen is natuurlijk ook prima.

Download hieronder kaarten met evenwichtsoefeningen.

Succes en veel plezier!

Evenwichtige kinderen presteren beter

Heeft een kind moeite met concentreren? Beweegt een kind veel? Heeft het moeite met stil zitten? Is het handschrift een ramp? Stimuleer dan het evenwicht.
Hoe beter hun evenwicht, hoe beter kinderen:

 • stil kunnen zitten
 • zich kunnen concentreren en focussen
 • gecontroleerd kunnen bewegen, zoals schrijven
 • emotioneel in balans zijn.

Is een kind snel uit balans? Huilt het gemakkelijk? Of komt het onevenwichtig over? Emotioneel evenwicht hangt samen met fysiek evenwicht.

Deze oefeningen doe je gemakkelijk in de klas. Verbaas je over hoe moeilijk de uitvoering voor kinderen kan zijn. En geniet van de vooruitgang die zij snel boeken.

Een handpop van Evenilson kun je hier bestellen: https://www.handpoppen.nl/handpop-emoe-blauw.html

Geef extra evenwichtsprikkels door de dag heen, door met tape een lijn te plakken in de gang voor Voetje voor voetje (zie hieronder). Maak een rechte lijn. En eventueel een zigzaglijn erbij. Gewoon over de gang, of van de klas naar het toilet.

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. bostyn 19 maart 2020

  dank je wel !

 2. Dinco Verhelst 26 maart 2020

  Wat een enorme mooie oefeningen die bijdragen in het ‘stevig in het lijfje komen’ voor kinderen en hun omgeving. Zeer aanvullend voor het gedachtengoed binnen het Griefelprogramma. Dank hiervoor. We dragen het graag over aan ouders en kinderen.

  • admin 9 juli 2020 — Berichtauteur

   Leuk om te horen, Dinco! Heel graag gedaan! Fijn dat je het deelt: hoe meer mensen er plezier van hebben, hoe liever!

Laat een reactie achter

© 2024 De Ontwikkelingspion

Thema door Anders Norén